Mинистърът на финансите Робърт Рубин, служил по времето на Бил Клинтън, предупреди за "съществения риск" от това, че САЩ могат да видят постоянно повишена инфлация в обозримо бъдеще, предаде Zero Hedge.

В изказване в понеделник по време на виртуалния Фестивал на идеите в Аспен, Рубин каза, че "имаме силна икономика". И докато в крайна сметка инфлацията може да се окаже преходна, "съществува съществен риск тя да продължи да се увеличава".

"Като инвеститор и като бивш автор политики бих бил много предпазлив", каза Рубин.

Неговият колега и предшественик в администрацията на Бил Клинтън Лари Съмърс заяви през уикенда, че вижда, че цените нарастват "доста близо" до 5% в края на годината. "Разбира се, това не звучи като особено голямо нарастване, като се има предвид, че индексът на потребителските цени за май показа, че цените са скочили с 5% през предходните 12 месеца", припомнят от Zero Hedge.

Коментарът на Рубин изправя него и Съмърс срещу техния наследник - настоящия министър на финансите Джанет Йелън, която е един от най-яростните защитници на теорията за "преходната" инфлация. Наскоро тя каза пред конгресмените, че очаква инфлационният натиск да отстъпи под нивото за май до края на годината. Прогнозите за инфлацията на Фед също отчитат натиска върху цените.

"Но Рубин и Съмърс не са единствените, които бият тревога за инфлацията", пишат от Zero Hedge. "Главният инвестиционен стратег на BofA Майкъл Хартнет наскоро писа, че тя може далеч да не е преходна, а хиперинфлационният натиск може да продължи до четири години."