В началото на валутната търговия в четвъртък американският долар се обезценява спрямо основните световни валути, докато британските лири стерлинги се засилват след заседанието на Bank of England.

Фунтът стерлинг днес сутринта време струва $ 1,3156 в сравнение с $1,3114 за едни паунд в края на предишната търговия и се търгува по 1,1083 евро за паунд срещу 1,1054 евро ден преди това.

Банката на Англия запази основния си лихвен процент на ниво 0,1%след заседанието си в сряда , се казва в прессъобщение на Централната банка. Британската централна банка също реши да остави обема на програмата за обратно изкупуване на държавни облигации в размер на 745 милиарда лири, се казва в съобщение на Комитета за парична политика (MPC) на Bank of England.

В същото време общата валута се търгува спрямо американската по $1,1873 за едно евро в сравнение с 1,1863 долара за евро в края на предишната сесия.

Стойността на единната европейска валута спрямо японската национална валута е 125,40 йени, в сравнение със 125,28 йени за евро в сряда.

За един долар днес на пазара дават 105,53 йени при 105,60 йени вчера.

Доларовият индекс ICE, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни глобални валути, намалява с 0,34% в сравнение със сряда, търгувайки близо до двегодишни дъна. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, губи 0,2%.

Търговците следят за текущите разговори във Вашингтон за нов стимулиращ пакет в отговор на пандемията от коронавирус. Докато лидерите на Белия дом и Конгреса на демократите отчитат известен напредък в дискусиите, различията остават по редица въпроси.

Заместник-председателят на Федералния резрев Ричард Кларида заяви във вторник, че очаква американската икономика да се възстанови през втората половина на 2020 г. В същото време, според него, активността може да се върне до нива, които бяха отбелязани преди началото на пандемията COVID-19, до края на 2021 г. Той отбеляза също, че Фед е готов да промени програмите си за отпускане на заеми, за да осигури ефективна подкрепа на икономиката.

Междувременно китайският юан се оттегли днес от петмесечен връх спрямо долара, постигнат предишния ден, сред признаците на нарастващо напрежение между САЩ и Китай.

Курсът на американската валута днес сутринта се покачва до 6,9430 юана за долар, в сравнение с 6,9366 юана за долар в края на предишната сесия.