Клиентите на платежната система Mastercard от Великобритания подготвят колективен иск с претенции за 19 млрд. паунда (24,5 млрд. долара), съобщава сайтът International Business Times.

Според ищците, MasterCard е завишавал неправомерно комисионните за обработка на трансграничните операции по банковите карти в пределите на Европейския съюз.

„Цените на всичко, което сме купували в периода от 1992 до 2008 година са били по-високи от тези, които е трябвало  да бъдат, в резултата от незаконни действия на MasterCard… Всички ние сме надплатили от порядъка на 19 милиарда фунта стерлинга в продължение на 16 години. Въпреки че много от нас не са знаели това, експерти, изучаващи пазара на търговията на дребно са били в курса на случващото се”, заяви бившия финансов омбудсман на Великобритания Уолтър Мерикс. Той се е заел с подготовката на колективния иск на британските потребители.

От  MasterCard съобщиха ,че са напълно несъгласни с тези обвинения. Според изявлението на компанията „Системата за електронни плащания осигурява реални изгоди за хората, както при онлайн плащания, така и при плащания с карти в магазините. MasterCard има намерение да предоставя все по-удобни и безопасни  платежни за всичките си клиенти – индивидуални потребители, търговци, банки и държавни организации.”

MasterCard  е международна платежна система и трансгранична финансова корпорация, която има 22 хиляди звена в  210 страни по света.