Банките от Гърция до Италия, които се борят с натрупаните огромни дялове на необслужваните кредити скоро може да получат помощ от Брюксел, пише Bloomberg.

Законопроект, подготвян от европейските власти, ще намали тежестта върху капитала на финансовите институции, пред която често те са изправени при продажбите на портфейли "лоши" заеми на загуба.

Това би било повече от добра новина за италианските банки, които имат най-голям проблем с необслужваните кредити от всички в Европейския съюз. В европейската страна общо тези заеми се изчисляват на 174 милиарда евро.

"Промените трябва да улеснят изчистването на балансите от лоши активи, без това да натовари прекалено кредитния капацитет на банките", се посочва в документа.

Това предложение на Брюксел е поредният сигнал, че европейските политици искат да облекчат изискванията за капиталовата адекватност и ликвидността на финансовите институции в блока, които се борят да увеличат печалбите си на фона на продължителния период на ниски лихви и силна конкуренция на пазара.

Окончателното решение за въвеждането на новите правила трябва да бъде взето на среща на финансовите министри на държавите членти, насрочена за 4 декември.