Ръстът на цените на петрола до най-високите нива от години след решението на картела ОПЕК+ бе очакван. Прогнозата на банковите анализатори е, че черното злато може да се покачи още повече до края на годината - и това е също очаквано, пише Oil Price.

Въпросът е с колко.

Някои от пазарните наблюдатели очакват вече петролът да достигне $100 за барел. Но добрата новина е, че дори това да се случи, няма да е за дълго.

Goldman Sachs наскоро повиши прогнозата си за последното тримесечие на 2021 г. и вече очаква един барел от сорта брент да се търгува срещу $90 към края на декември. Банката смята още, че търсенето ще се повиши с 900 хил. барела дневно, ако зимата се окаже студена.

"Настоящият дефицит е по-голяма очакваното, а възстановяването на търсенето след делта варианта е по-бързо от очакваното", пишат анализаторите.

Експерт: Горивата ще продължат да поскъпват, цена от над 3 лева за литър през 2023-а

Експерт: Горивата ще продължат да поскъпват, цена от над 3 лева за литър през 2023-а

Нещата, които си представя Европа и нещата, които е възможно да изпълни България, са различни и паралелни вселени, според Живодар Терзиев

Bank of America пък прогнозира $100 за барел заради енергийния недостиг, който започна да обхваща целия свят. Банката предупреждава, че подобен развой ще забави сериозно възстановяването на икономиката.

BofA посочва още, че рекордно високите цени на природния газ карат някои ютилити компании да преминават към петролни деривати, което повишава търсенето. И подчертава, както Goldman, че по-студената зима е "бичи" фактор."Ако всичко това се случи, цените на петрола ще нараснат и това ще донесе нов инфлационен натиск", пишат анализаторите.

Но дори и петролът да достигне $100, малко вероятно е цената да се задържи там за дълго, според Джон Дрискол, главен стратег в JTD Energy Services. А и самото достигане на тази цена ще изисква сценарий за "перфектна буря".

Изглежда, че всичко зависи от времето. Но е трудно то да бъде предвидено с точно за дълги периоди от време и както Bloomberg писа по-рано, прогнозите се различават драматично.

Ще се превърне ли зимата в катализатор на световна енергийна криза?

Ще се превърне ли зимата в катализатор на световна енергийна криза?

Ако температурите са по-ниски от обичайното, енергийният недостиг ще разтърси световната икономика