Чък Шумер, лидерът на демократите в Сената, току-що обяви, че демократите са се обединили зад пакет за разходи за инфраструктура от 3,5 трлн. долара, който те вече могат да приемат, използвайки специални бюджетни правила, които им позволяват да заобиколят филибустера, предаде Zero Hedge.

Шумер заяви, че бюджетният комитет е постигнал споразумение за отпускане на 3,5 трилиона долара за разходен пакет, който да завърши инфраструктурния план на президента Байдън.

"Бюджетният комитет постигна споразумение", каза сенатор Шумер пред журналисти във вторник вечерта след среща при закрити врати с демократични депутати.

Сделката надгражда пакета от инфраструктурни мерки за 600 милиарда долара, които Байдън постигна с републиканците.

"Добавяте това към тези 600 милиарда долара в двупартиен план и стигате до 4,1 трилиона долара, което е много, много близо до това, което президентът Байдън ни поиска", каза Шумер. "Всяка голяма програма, за която президентът Байдън ни помоли, се финансира по силен начин."

Пакетът ще включва такива "инфраструктурни" приоритети като разширяване на Medicare, справяне с изменението на климата, разширяване на грижите за деца (след като администрацията току-що одобри нова раздавка от 300 долара за двойки с деца) и образование. Демократите прецениха цялата тази "човешка инфраструктура", която републиканците обещаха да отхвърлят.

Демократите ще се срещнат с Байдън в сряда, заяви лидерът на мнозинството след срещата при затворени врати.

"Ние сме много горди от този план. Знаем, че ни предстои дълъг път. Ще го направим, за да направим живота на американците много по-добър", каза Шумер

Преди това Шумер обеща да проведе гласуване и на двата законодателни акта, преди Сенатът да излезе в почивка през август, което представлява доста агресивен график, особено след като някои републиканци може да преосмислят подкрепата си за по-ранната мярка сега, когато демократите продължават напред с по-голям пакет от няколко трилиона долара.

Двустранната сделка, сключена от Байдън, разрешава общо 1,2 трлн. долара разходи за осем години. Междувременно бюджетната резолюция, необходима за приемане на законопроекта само за демократите, ще изисква още маневриране.

Демократите от Сената искат да изнесат двустранния законопроект за инфраструктурата още на следващата седмица, въпреки че преговарящите предупредиха, че това е амбициозен темп. Демократите не казаха във вторник вечерта кога конкретно ще бъдат готови да вземат резолюцията за бюджета на пода. За да се приеме както резолюцията за бюджета, така и последващият законопроект за инфраструктура от 3 до 5 трилиона долара през Сената, демократите ще се нуждаят от пълно единство от всичките 50 от своите членове. Демократите отказаха да кажат във вторник вечерта дали са имали единна подкрепа.