В началото на търговията в петък доларът е стабилен по отношение на повечето основни валути. Австралийският долар продължава да поевтинява на фона на прогнозите на инвеститорите, че централната банка на страната ще се наложи да свали лихвите, за да поддържа икономиката.

Общата валута днес сутринта спада съвсем леко спрямо американската - с 0,04% - до $1,1272 при курс $1,1276 в края на търговията в четвъртък.

Доларът се разменя с японските пари на ниво 108,32 йени в сравнение с 108,38 йени за долар при закриване на вчерашната сесия.

За едно евро днес на пазара дават по 122,10 йени в сравнение с 122,23 йени ден по-рано.

Фунтът стерлинг се търгува на ниво $1,2676 спрямо $1,2674 за един паунд в края на търговията в четвъртък.

Участниците на пазара са фокусирани на предстоящото заседание на Федералния резерв на САЩ, което оповести резултатите си идващата сряда. Над 75% от икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, очакват следващата стъпка на Фед да бъде понижаване на базовата лихвена ставка, като близо 40% от тях предполагат, че това ще бъде факт още следващия месец (на заседанието на 30 и и 31 юли). Само двама от 46 експерта прогнозират Фед да слави лихвите още на заседанието следващата седмица.

По-рано тази седмица председателят на резерва Джеръм Пауел заяви за готовността американския паричен регулатор да подкрепи икономическия растеж в САЩ. Тези думи бяха възприет от трейдърите като сигнал, че Фед е отворен за намаляването на лихвените равнища.

В полза на смекчаване на паричнокредитната политика са и последните статистически данни за забавяне на инфлацията и малкия брой открити нови работни места.

Повод за безпокойство у участниците на пазарите остават противоречията на САЩ с неговите търговски партньори и преди всичко с Китай.