Американският долар е стабилен, като леко спада спрямо еврото и паунда понижава се и по отношение на японската йена по време на валутната търговия в понеделник.

Към 10:15 ч. българско време общата валута се търгува срещу американската на ниво с 0,15% по-високо- около $1,1785 за евро в сравнение с $1,1771 за евро в края на предходната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската спадна с 0,29% - до 110,22 йени за долар срещу 110,55 йени за долар при закриване на пазара в петък.

Британският паунд се търгува по $ 1,3760 за една лира в сравнение с $1,3748 за лира в края на предходната сесия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,09% по време на днешната търговия, докато по-широкият индекс WSJ долар се понижава с 0,05%.

В същото време доларовият индекс ICE остава близо до четиримесечния връх, достигнат миналата седмица, пише Trading Economics. През изминалия седемдневен период показателят нарасна с 0,2% на фона на нарастващото търсене на активи "сигурни убежища" във връзка с притесненията, че нарастването на заразените с новия вариант на коронавируса може да забави възстановяването на глобалната икономика.

Вниманието на участниците на пазара е насочено към предстоящата среща на ръководителите на Федералната резервна система на САЩ, резултатите от която ще бъдат обобщени в сряда.

Европейската централна банка, след заседанието си миналата седмица, очаквано запази основния лихвен процент по заемите на нулево ниво, а лихвеният процент по депозитите минус 0,5%. Лихвеният процент по маржин заемите остава на ниво от 0,25%.

В същото време регулаторът очерта някои от бъдещите насоки на паричната си политика в съответствие с неотдавнашното преразглеждане на стратегията. Управителният съвет на ЕЦБ очаква ключовите ставки да останат на тези или под сегашните нива, докато инфлацията достигне 2% доста преди края на прогнозния хоризонт и да остане стабилна на това ниво до края на прогнозния период.