В началото на валутната търговия във вторник щатският долар леко се обезценява по отношение на еврото, расте към паунда и практически не се променя спрямо японската йена.

Общата валута днес сутринта се разменя срещу американската при курс $1,2119 за евро в сравнение с $1,2109 за евро в края на предишната сесия.

Междувременно британската лира се обезценява спрямо щатския долар и еврото. Стойността на паунда във вторник сутринта бе $1,3633 при $1,3380 в края на предишната търговия и 1,1026 евро в сравнение с 1,1050 евро в понеделник.

Обменният курс на американската валута спрямо японската възлиза на 104,05 йени за долар, колкото бе и към края на търговията в понеделник.

Индексът ICE, който проследява курса на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес печели 0,05%, докато по-широкият индекс WSJ долар губи 0,02%.

Търговците се фокусират върху ситуацията с увеличаването на броя на коронавирусните инфекции.

Разпространението на коронавирус в САЩ след коледните празници може да стане по-интензивно, отколкото след Деня на благодарността, според главния специалист по инфекциозни болести в страната Антъни Фаучи.

Също така опасенията на пазарите са породени от засилено напрежение между САЩ и Китай.

Съединените щати наложиха санкции на 14 членове на Постоянния комитет на Националния народен конгрес - най-висшият законодателен орган в страната - заради ограничаване правата на хората в Хонконг, заяви в понеделник държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Американските санкции предполагат забрана на тези 14 лица и членовете на техните семейства да влизат в Съединените щати, блокирайки техните активи, които са или под юрисдикция на САЩ, или под контрола на американски лица, или в тяхно притежание; както и забрана на американските граждани да правят бизнес с тези лица.