В началото на валутната търговия в четвъртък доларът отстъпва и поевтинява спрямо всички основни валути на развитите страни, както и спрямо повечето валути от т.нар. emerging markets, с изключение на рублата. Тази динамика следва тенденцията към понижаване на доходността на американските държавни облигации - US Treasuries.

Сривът на пазара на акции покачи търсенето на защитни активи, включително държавните облигации, като тяхната цена нараства, а доходността им намалява.

Еврото днес сутринта се покачва $1,1548 в сравнение с курса $1,1520 при закриване на валутната търговия вчера в Ню Йорк.

По отношение на японската валута американската се понижава до 112,20 йени от 112,27 в сряда.

За едно евро на пазара дават 129,60 йени при 129,34 йени вчера.

На Уолстрийт растат опасенията, че САЩ, за първи път от 1994 година, официално ще обвинят Китай в манипулиране на валутния курс на юана. В близките дни ще бъде публикуван шестмесечния обзор на американското финансово министерство, посветен на макроикономическата и валутната политика на водещите страни в света.

Юанът поевтиня спрямо долара с над 9 процента за последните шест месеца. Въпреки това, анализаторите на Goldman Sachs не смятат обвиненията в манипулиране на китайската валута за логична стъпка на този етап, но не изключват и такъв развой на събитията. И ако тези опасения се оправдаят, пазарите ги очакват нов етап на сривове и несигурност.