Доларът в началото на валутната търговия в понеделник се търгува близо до 6-седмчин пик по отношение кошницата от основни световни валути.

Американската валута печели от създалата се икономическа несигурност, инвеститрите избягнат рисковите валути и активи. На пазара се възобновиха напрежението и страховете, свързани с търговските конфликти между САЩ и Китай, както и за забавяне на глобалната икономика

Американската делегация на търговските проговори в Пекин тази седмица ще продължи да настоява за исканията на Вашингтон, засягащи защитата на интелектуалната собственост. Преодоляването на този проблем ще позволи да се постигне споразумение, което да предотврати влизането в сила на повишените мита за китайския внос в САЩ.

Курсът на долара и еврото спрямо японската валута днес се покачва с 0,2% - до 109,95 йени и 124,54 йени съответно.

Общата валута днес сутринта се търгува към американската без изразена динамика по $1,1325 за едно евро. Но показва отстъпление от курса $1,1456 за едно евро при закриване на валутната търговията в Ню Йорк в петък.

При безопасния швейцарски франк няма забележима промяна и днес сутринта се разменя по 0,9997 франка за долар.

Британският фунт стерлинг губи 0,1 процента от стойността си и се търгува по $1,2936 за паунд.

Австралийският долара поскъпва с 0,2 процента до $0,7102, след като се обезцени с 2,2 процента през миналата седмица.

Китайските пазари днес отвориха врати след дългата почивка във връзка с Лунната нова година. Доларът поскъпва с 0,4 процента до 6,7697 юана.