По време на търговията в сряда курсът на американския долар спада спрямо еврото, паунда, йената и повечето основни световни валути.

Инвеститорите очакват публикуването в четвъртък на данни за динамиката на потребителските цени в САЩ през май. Консенсусната прогноза на експертите, анкетирани от Trading Economics, предвижда ускоряване на инфлацията в САЩ през май до 4,7%. През април потребителските цени се повишиха с 4,2% - най-бързия темп от 12 години. Освен това в четвъртък ще бъдат обобщени резултатите от юнската среща на Европейската централна банка.

Търговците очакват решение на британските власти за допълнително облекчаване на карантинните мерки. Медиите на Острова пишат, че правителството може да отложи планираното облекчаване на локдауна заради разпространението на индийският щам на коронавируса в страната.

Китайската валута нараства днес с 0,07% спрямо щатската и се търгува на около 6,3958 юана за долар. Потребителските цени в Китай през май са нараснали с 1,3% на годишна база, най-бързо от септември 2020 г., показват данните на Държавната статистическа служба на КНР.

Темпът на нарастване на потребителските цени се ускори от 0,9% през април. Експертите средно прогнозираха инфлацията в Китай през май на ниво от 1,6%, показват данни на Trading Economics.

Южнокорейският вон поскъпва с 0,2% спрямо щатския долар. Икономиката на Южна Корея е нараснала с 1,9% през първото тримесечие на 2021 г. в сравнение със същия период на миналата година, показват окончателните данни на Банката на Корея. Темповете на растеж бяха по-високи от предварително обявените 1,8%. През четвъртото тримесечие на 2020 г. БВП на страната се сви с 1,2%.

Към 9:40 ч. българско време общата валута се покачва спрямо американската с 0,08% - до $1,2183 в сравнение с $1,2173 в края на предишната сесия.

Спрямо японските пари доларът спада с 0,15% - до 109,34 йени срещу 109,50 йени за долар при закриване на търговията във вторник.

Британската лира стерлинг в същото време се покачва към долара с 0,16% - до $1,4179 за един паунд от $1,4157 за паунд в края на а предходния работен ден.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), спечели 0,02% по време на търговията в сряда. Стойността на индикатора е близо до най-ниското си ниво през последните четири месеца, отбелязва Trading Economics. По-широкият индекс WSJ Dollar намалява с 0,04%.