Доларът се понижава в началото на валутната търговия спрямо еврото, фунта стерлинг и практически към всички основни валути на фона на предварителните резултати от междините избори ва Конгреса на САЩ. Според тях демократическата партия ще получи превес в Долната камара, а републиканците затвърждават мнозинството си в Сената.

Редица анализатори посочват, че сложилата се ситуация в Конгреса може временно да затрудни долара, доколкото контрола на демократите върху долната камара ще доведе до затруднения и даже отказ от политиката, която стимулираше растежа на печалбите на компаниите.

Общата валута днес сутринта леко поскъпва спрямо американската до $1,1436 за едно, но не успя да задържи максимума си за сесията в нивото $1,1473 за евро.

Към йената доларът се понижава до 113,21 йени, като в хода на търговията японската валута даже стигаше курс от 112,95 йени за долар.

Британският фунт стерлинг поскъпва с $1,3117 и се намира близо до триседмичен връх в нивото $1,3142.

Наблюдатели смятат, че Тръмп може да оцени победата на демократите в камарата на представителите като ограничаване на неговата власт и да реагира на това с нов поток от популистки мерки. И в това се крие най-големият риск - например да втвърди позицията си по отношение на Китай.

Индексът на валутите на развиващите се страни MSCI Emerging Markets FX се променя слабо. Инвеститорите се опасяват от последствията от изборите в САЩ и тяхното влияние върху развиващите се страни чрез търговската политика на САЩ и действията на Федералния резерв.