В началото на търговия във вторник долар поскъпва спрямо повечето основни валути, йената падна с над 2% спрямо американската валута при очаквания за стимулиращи мерки от страна на правителствата вследствие на избухването на епидемията от коронавирус COVID-19 .

"Зелените пари" днес сутринта се разменят срещу 104,49 йени в сравнение с 102,36 йени в края на предишната сесия. На 9 март японската национална валута се повиши спрямо долара до максимално от 2016 г. ниво, отбелязва Bloomberg.

В същото време общата валута поевтинява по отношение на американската с 0,86% - до $ 1,1352 за евро от $1,1450 за евро в края на търговията в понеделник.

Стойността на единната европейска валута, спрямо йената възлиза на 118,87 йени за едно евро в сравнение със 117,13 йени предния ден.

Фунтът стерлинг се търгува във вторник сутринта по около $1,3044 за паунд в сравнение с $1.3117 за паунд в понеделник и по 1,1475 евро за паунд срещу 1.1456 евро за паунд ден по-рано.

Междувременно доходността по десетгодишните държавни облигации на САЩ се повиши с 15 базисни пункта до 0,695%, след като в понеделник падна с 22 базисни пункта. Бондовете на Министерството на финансите на САЩ поскъпнаха на фона на нарастващото търсене на активи в сигурни убежища.

"Налице е ясна пауза и преоценка на риска. Пазарът анализира значителното поскъпване на йената и американските облигации", заяви експертът по капиталова икономика Бен Уди, цитиран от агенцията.

Японският кабинет във вторник одобри законопроект, който позволява на премиера Шинзо Абе да наложи извънредно положение в отговор на заразата от коронавирус в страната, съобщава Kyodo News. Освен това правителството трябва да се споразумее за втори пакет икономически мерки, каза Таро Асо, финансовият министър на страната.

Вчера американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще предприеме "сериозни" стъпки за защита на икономиката от последиците на разпространяващата се коронавирусна епидемия, по-специално ще обсъди намаляване на данъка върху доходите.