Американският долар се засилва спрямо повечето валути във вторник сутринта. Цената на златото леко се променя нагоре при продължаващите опасения за усилване на пандемията от COVID-19.

Търговците продължават да следят отблизо ситуацията с коронавируса в САЩ и други страни - големи икономики. Притесненията за евентуално връщане на ограничителни мерки в случай на втора пандемична вълна възпират апетита към риска на финансовите пазари.

В същото време инвеститорите осъзнават, че настоящата ситуация в американската икономика, въпреки че остава трудна, не е толкова тежка, колкото можеше да се очаква през март или април, заяви изпълнителният директор на Essex Investment Management Нанси Приор. "Пазарът започва да осъзнава, че много американски компании могат да очакват по-добри резултати", цитира експертът агенция Bloomberg.

Пазарите продължават да оценяват, по-добрите от очакваните данни за сектора на услугите в САЩ. Според Института за управление на доставките (ISM) през юни индексът индексът на бизнес активността в сектора на услугите през юни нарасна с рекордни темпове - до 57,1% от 45,4% през май, прогнозата беше 50,1%. Участниците на пазара разглеждат това като надежда за глобално икономическо възстановяване след пандемията COVID-19.

"По-голямата картина е, че икономиките се връщат към нещо, което прилича на V-образна форма", казва Имре Шпейзер, икономист от Westpac Banking Corporation, цитиран от Reuters.

Австралийският долар става все по-евтин. Резервната банка на Австралия (RBA) не промени ключовите параметри на паричната си политика след днешното заседание. Регулаторът поддържа основния лихвен процент на рекордно ниско ниво от 0,25% годишно, целевата норма на възвръщаемост при тригодишните държавни облигации също е на ниво от 0,25%. Централната банка отбелязва, че икономиката на страната "преживява най-голямата рецесия след 30-те години на миналия век", но "условията наскоро се стабилизират и рецесията не е толкова значителна, колкото се очакваше преди".

Общата валута се понижава във вторник сутринта по отношение на американската с 0,04% до $1,1304 за евро в сравнение с $1,1309 в края на предишната сесия.

Валутният курс на американските пари спрямо японските се е увеличава с 0,17%, до 107,53 йени за долар от 107,35 йени за долар ден по-рано.

Еврото също расте - с 0,15%, до 121,57 йена спрямо 121,39 йена за евро в понеделник.

Австралийският долар спадна с 0,32% към американския - до 0,6951 долара в сравнение с 0,6973 долара в края на понеделник.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, стерлинг и шведска крона), добавя 0,1%.

Цената на златото във вторник сутринта не показва изразена динамика, растежът на броя на случаите на коронавирусна инфекция в света продължава да ограничава оптимизма около икономическото възстановяване, сочат данните от търговията.

Августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк поскъпват незначително с 0,06%, или с 1,05 долара - до 1,794,55 долара за тройунция. Юлските фючърси за среброто паднаха с 0,19% до $18,547 за унция.

Липсата на силна динамика се обяснява с факта, че инвеститорите, от една страна, оценяват продължаващия растеж на случаите с COVID-19 по целия свят, което подкрепя цената на безопасни активи като златото, а от друга страна, са данните, показващи икономическо възстановяване след коронавирусната пандемия.