Шeфът нa нaй-гoлямaтa aмepиĸaнcĸa бaнĸa ЈР Моrgаn Сhаѕе Джeйми Дaймън се зарече повече да не говори за bitcoin.

Банкерът е считан за отявлен противник на криптовалутата, а през миналия месец дори заяви, че bitcoin е "измама", причинена от размиването на Уолстрийт и Силициевата долина.

"Не бих го поставил високо в категорията на важните неща в света, но няма да говоря повече за bitcoin", категоричен Даймън по време на представянето на резултатите на банката за третото тримесечие.

Главният финансов директор на JPMorgan Мариан Лейк се възползва от това, за да изкаже своето мнение за криптовалутите.

"Ние сме открити за цифровите валути, които са правилно контролирани и регулирани", каза тя, като коментира и потенциалните предимства на блокчейн технологията, която стои зад bitcoin.

Bitcoin е измама и ще има лош край, твърди шефът на най-голямата банка в САЩ

Bitcoin е измама и ще има лош край, твърди шефът на най-голямата банка в САЩ

Джейми Даймън не вярва на криптовалутата

Блокчейн технологията позволява незабавно и сигурно прехвърляне на средства навсякъде по света без участието на трета страна като банка, която да улесни транзакцията.

Банката вече използва модерната технология за вътрешни цели, тествайки начини, по които тя може да улесни взаимодействието й с клиентите. "Трябва да видим, това все още е твърде начален етап", добави Лейк.  

"Припомниха ми, че прехвърляме трилиони долари дневно... цифрово. Това не са пари в брой", отбеляза Даймън.

През миналия месец банкерът cpaвни мaниятa пo виpтyaлнaтa вaлyтa c тaзи пo лaлeтaтa пpeз 17 вeĸ (което ce пpиeмa зa пъpвият иĸoнoмичecĸи бaлoн в иcтopиятa, б.p.) и пpoгнoзиpa, чe щe имa лoш ĸpaй.

Коментарите му бяха оспорени от много хора на Уолстрийт, които започнаха да използват bitcoin или поне да експериментират с криптовалутата и блокчейн технология.