Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е инвестирала общо 853 милиона евро в устойчиво развитие, преход към зелена енергия, дигитализация и подкрепа за малкия бизнес в Западните Балкани през 2021 г., съобщи сръбската агенция Танюг, цитирана от ТАСС.

От тези средства, ЕИБ инвестира 560 милиона евро в малки и средни предприятия, помагайки им да се възстановят, адаптират и да продължат да създават нови работни места. Още около 200 милиона евро са насочени към цифровия сектор на Западните Балкани от 2020 г. насам.

"Нашата подкрепа беше видима не само във финансирането, но и в засилването на техническата подкрепа при изпълнението на плана за икономически инвестиции, както и на зелената програма в Западните Балкани, която ще допринесе за по-чиста околна среда и по-добри условия на живот. ЕИБ помогна регионът да се адаптира към новата дигитална ера, одобрявайки значително финансиране за подобряване на цифровата инфраструктура и умения", каза вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова, цитирана от агенцията.

Освен това, ЕИБ увеличи техническата и финансовата подкрепа за подготовката и изпълнението на проекти свързани с климата и околната среда в съответствие с икономическия инвестиционен план. През 2021 г. банката одобри 257 милиона евро за опазване на околната среда, безопасна и ефективна енергийна мрежа, екологичен транспорт и проекти за енергийна ефективност на малкия бизнес.

По-рано беше съобщено, че ЕС е решил да предостави общо 3,3 милиарда евро помощ на страните от Западните Балкани, включително за: спешно финансиране на здравните системи, фондове за икономическо и социално възстановяване, пакет от 750 милиона евро за микрофинансиране и 1,7 милиарда евро помощ по линия на ЕИБ.

ЕИБ предоставя 40 милиона евро за модернизацията на Летище София

ЕИБ предоставя 40 милиона евро за модернизацията на Летище София

Заемът е обезпечен от Механизма за свързване на Европа