Инвестиционната банка Goldman Sachs заяви в понеделник, че очаква значителна обезценка на долара през следващата година, тъй като прогнозираното забавяне на икономическия растеж на САЩ ще бъде в по-голяма степен в съответствие със спадащите глобални показатели.

Експертите на Goldman Sachs, цитирани от Reuters, също така посочват, че са преразгледали досегашните си негативни прогнози  и вече залагат на тяхното поскъпване през 2019 година за: японската йена и латиноамериканските валути, шведската крона, канадския, австралийския и новозеландския долари и израелския шекел.

"Виждаме известни промени в глобалния икономически контекст, които в съчетание с няколко негативни средносрочни фактора натежават везната в посока на понижаващ , отколкото на покачващ се тренд в курса на долара догодина." Това пише Goldman Sachs в доклада си за макроикономическите прогнози за 2019 година.

Слабост за американската валута през 2019 година очакват и други анализатори. Те се аргументират с т.нар. "двоен дефицит" (търговски и дефицита по текущата сметка), както и вероятността през следващата година Федералният резерв да достигне тавана на своя цикъл на повишение на лихвените ставки.