Популярната криптовалута етер се представя по-добре от по-известния си конкурент биткойна, показват данните на CoinDesk. Според експертите основната причина за това е дългоочакван софтуерен ъпдейт, който обещава намаляване на въглеродния отпечатък.

Етерът поскъпна с над 16% през последните седем дни, докато при биткойна увеличението е от едва 8,4%. От началото на годината обаче картината е доста по-различна. Докато цената на етера е надолу със 17%, тази на биткойна е по-ниска с близо 7%.

Новата "крипто суперсила?" Младите инвеститори в Индия залагат на биткойна

Новата "крипто суперсила?" Младите инвеститори в Индия залагат на биткойна

Криптовалутата е все по-предпочитана пред златото и „скучните“ акции

Въпреки това част от криптоекспертите вече коментират относно това дали е възможно етерът да поскъпне до толкова, че да изпревари биткойна. Към момента обаче това изглежда малко вероятно.

Причината за-по-доброто представяне на етерера през последните дни се дължи на очакваното най-голямо софтуерно подобрение в 8-годишната история на блокчейн мрежата етериум. Така нареченото обединяване се очаква до месеци и ще промени начина, по който трансакциите в етериума се подреждат, което ще помогне на мрежата да потребява по-малко електричество и да изпълнява процесите си по-ефективно.

Очакванията са, че новото подобрение не само ще направи етера по-привлекателен за притеснените за екологичните аспекти инвеститори, но също така може и да намали снабдяването с етери в обращение, пише Bloomberg.

Още в края на миналата година двете водещи криптовалути биткойн и етер достигнаха рекордни стойности, като стойността им нарасна с над 70% спрямо долара в рамките на един месец. Въпреки възходите и паденията, според редица финансови експерти цената точно на тези криптовалути ще продължи да расте. 

Биткойн и етер докоснаха нови рекордни стойности

Биткойн и етер докоснаха нови рекордни стойности

Търсенето на дигитални монети е нараснало рязко от страна на големите инвеститори