Европейската централна банка (ЕЦБ) представи допълнителна програма за изкупуване на облигации на стойност от 750 милиарда евро след спешна среща на управителния съвет в сряда вечерта, съобщава Reuters. Целта на тези действия е да подкрепят финансовата система в региона и да помогнат на икономиката да се справи с тежката ситуация, в която се намира.

Изкупуването на книжа ще продължи до края на 2020 година, като от ЕЦБ посочват, че са готови да предприемат и още мерки, ако е необходимо. 

"Управителният съвет е напълно готов да увеличи размера на програмите си за закупуване на активи колкото е необходимо и толкова дълго, колкото е необходимо", се казва в официалното съобщение на институцията.

ЕЦБ успокоява, че има още "муниции", за да се справи с криза

ЕЦБ успокоява, че има още "муниции", за да се справи с криза

От финансовата институция излязоха с позиция след заседанието през миналата седмица

В Twitter след срещата президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че възнамерява да използва всички инструменти за защита на еврото, тъй като няма ограничения за ангажимента си към единната валута.

"Няма ограничения за нашия ангажимент към еврото. Решени сме да използваме пълния потенциал на нашите инструменти в рамките на мандата си", каза тя. 

Изкупуването на облигации от ЕЦБ трябва да помогне на страните от еврозоната при издаването на нови заеми за плащане на програмите за подкрепа на кризата, които те стартират, тъй като трябва да поддържа лихвите на много ниски нива.

ЕЦБ се ангажира да играе в подкрепа на всички граждани и ще гарантира, че всички сектори могат да се възползват от подкрепящи условия на финансиране, за да помогнат за овладяване на шока. Това важи еднакво за семейства, фирми, банки и правителства, се казва в изявлението.