Европейската централна банка е "на път" да намали основните лихви на заседанието си през юни, смята вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос.

"Ако нещата се движат в същата посока, както през последните седмици, ние ще разхлабим нашата рестриктивна парична политика през юни", посочи той в интервю днес за френското издание Le Monde. "Ако приемем, че няма да има изненади от сега до заседанието през юни, това ще е, както се казва на френски, "свършен факт", посочи той.

Луис де Гиндос отбеляза същевременно, че "нивото на несигурност прави много несигурно това, което ще направим в бъдеще. Вече споменах, юни. Колкото до това, което ще се случва след това, съм склонен да бъда много предпазлив".

Вицепрезидентът на ЕЦБ посочва, че "разходите за труд в еврозоната на единица продукция все още нарастват, но мисля, че вървим в правилната посока и ще видим известно нарастване на производителността".

"Това, което Федералният резерв решава за основните лихви в САЩ, е от решаващо значение не само за Съединените щати, но и за световната икономика, и също така засяга и еврозоната", отбеляза Луис де Гиндос по повод на все по-голямата вероятност Фед да забави във времето първото намаляване на основната лихва в САЩ.

Относно икономическото развитие, Де Гиндос посочи пред френското издание, че "водещите индикатори в Европа сочат умерено възстановяване през втората половина на 2024 г., но ние ще постигнем темп на растеж от по-малко от 1%, което е под нашия потенциал и е нисък".

Вицепрезидентът на ЕЦБ коментира още, че "обменният курс евро/ щатски долар може да бъде един от "каналите", чрез които да има въздействие заради евентуалните различия при лихвените политики на ЕЦБ и Фед. Затова ЕЦБ да има предвид въздействието на движенията на обменния курс при взимане на решения."

Кога ЕЦБ ще започне понижение на основните лихви, според анализатори

Кога ЕЦБ ще започне понижение на основните лихви, според анализатори

Тази година инфлацията в еврозоната няма да достигне целевото ниво от средно 2%