Европейската централна банка (ЕЦБ) ще поножи основните лихвени проценти през юни - това е мнението на почти всички икономисти, участвали в последната анкета на агенция Reuters по въпроса. Само малка част от тях обаче очакват това да бъде началото на трайна политика на намаляване на основните лихви с общо 100 или повече базисни пункта до края на 2024 година.

Напоследък редица членове на ръководството на ЕЦБ подкрепиха идеята за намаления на основните лихви, най-вероятно през юни. Но по-рано този месец управителят на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че банката не може да се ангажира да продължи с лихвените понижения след това.

Скоростта на пониженията вероятно ще зависи до голяма степен от икономическите данни, особено от инфлацията в еврозоната, която през февруари беше 2,6%, т.е. все още над целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто. Ръстът на заплатите също също е от значение за устойчивото понижение на инфлацията.

Какво може да дестабилизира световната търговия, според ЕЦБ

Какво може да дестабилизира световната търговия, според ЕЦБ

Степента на бъдещето намаляване на основните лихви ще зависи от постигането на целта за инфлацията

Всичките 77 икономисти, анкетирани от Reuters в периода 25-28 март, очакват ЕЦБ да запази основната лихва по депозитите непроменена на ниво 4% на следващото си заседание на 11-ти април, като 68 от тях (около 90%) прогнозират, че първото намаление ще се случи през юни. Това е и в съответствие с пазарните очаквания.

Няма обаче ясен консенсус относно степента на намаления на основните лихви, които ЕЦБ ще направи тази година. Малко над половината, или 39 от 77 икономисти, очакват понижение на лихвите ставки с общо 100 или повече базисни пункта, докато останалите 38 виждат по-скромно сумарно намаление, с общо 75 или по-малко базисни пункта.

Според същото проучване, икономистите очакват инфлацията в еврозоната още да се понижи през следващите тримесечия, но няма да достигне целта на ЕЦБ от средно 2% до второто тримесечие на 2025 година.

Прогнозата на ЕЦБ: По-ниска инфлация в еврозоната , но и по-малък икономически растеж

Прогнозата на ЕЦБ: По-ниска инфлация в еврозоната , но и по-малък икономически растеж

Европейският паричен регулатор запази непроменени и трите основни лихвени процента