За спасяването на най-старата банка в света и четвъртата най-голяма в Италия - Monte dei Paschi di Siena, ще бъдат нужни 8,8 милиарда евро или 9,2 милиарда долара. Това заявиха от Европейската централна банка (ЕЦБ) в официално съобщение.

Преди време от италианската финансова институция обявиха, че за избягването на фалит ще е необходимо да привлекат свеж капитал от 5 милиарда евро. От нейното ръководство посочиха още, че тя разполага с резерв, който ще й позволи да функционира нормално за не повече от 4 месеца.

"Държавното финансиране трябва да бъде последна инстанция", коментира от своя страна президентът на Bundesbank Йенс Вайдман по отношение на кризата с Monte dei Paschi пред германския Bild.

Италианският парламент даде зелена светлина за спасяването на най-старата банка

Италианският парламент даде зелена светлина за спасяването на най-старата банка

Monte dei Paschi не успя да привлече достатъчно капитал от частни инвеститори

По неговите думи решението за осигуряването на заем за закъсалите местни банки трябва да бъде използвано само за финансови институции, които нямат проблеми с основния си бизнес.

Италианското правителство обяви, че ще бъдат осигурени 20 милиарда евро за проблемните финансови институции в страната. Това решение е в противоречие с въведените от Европейския съюз (ЕС) правила, според които разходите по оздравяването на банките трябва да се поемат от акционерите, а не от данъкоплатците.

"Принципно ние се съгласихме на тези нови правила. Те трябва да защитят данъкоплатците и да държат отговорни инвеститорите. Държавното финансиране трябва да бъде осигурявано само в краен случай", смята още Вайдман.