Италианският парламент одобри отпускането на 20 милиарда евро или 20,8 милиарда долара за осигуряване на финансова подкрепа за закъсалите банки в страната. Част от средствата ще бъдат отделени и за спасяването на най-старата банка в света и най-голямата в европейската страна Monte dei Paschi di Siena.

Късно вчера от ръководството на финансовата институция заявиха, че не са успели да привлекат достатъчно големи инвеститори и планът за привличането на свеж капитал чрез продажбата на акции се е провалил.

Това означава, че единствената възможност за избягването на фалит за Monte dei Paschi е да получи държавна подкрепа. Ръководството имаше стратегия за привличането на средства от инвеститори в размер на 5 милиарда евро. Събраната досега сума обаче не надхвърля 2,4 милиарда евро.

Вчера от банката съобщиха още, че ликвидността й възлиза на 10,6 милиарда евро, които биха били достатъчни за функционирането и за период от не повече от 4 месеца. Според предишните прогнози се смяташе, че Monte dei Paschi има достатъчно пари, за да работи в продължение на 11 месеца.

Днес сутринта акциите на кредитора спаднаха с 6,75%, като вчера поевтиняха с повече от 10 на сто.

Акциите на първата банка в света се сринаха. Ето защо

Акциите на първата банка в света се сринаха. Ето защо

От началото на търговията днес книжата на Monte dei Paschi да изгубили 16%