В хода на валутната търговия в петък сутринта щатският долар е стабилен по отношение на еврото, расте леко спрямо паунда, но активно се обезценява спрямо йената поради данните за инфлацията в Япония.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), е стабилен по време на сутрешната търговия. От началото на седмицата този показател е загубил около 1%.

Към 10:05 часа българско време двойката евро/долар се търгува за $1,0826, в сравнение с $1,0831 при затваряне на пазара в четвъртък.

Британската лира стерлинг поевтинява поевтинява с 0,14% - до 1,2267 долара за един паунд спрямо 1,2287 долара за паунд предния ден.

Междувременно стойността на щатската валута спрямо японската се понижи с 0,45% до 130,21 йени за долар спрямо 130,87 йени за долар през предходната сесия.

Потребителските цени в Япония през февруари са нараснали с 3,3% на годишна база, което е най-ниският темп от септември миналата година. Темпът на инфлация се забави рязко от 4,3% през януари, когато постави нов рекорд от декември 1981 г.

Спадът на инфлацията се дължи до голяма степен на намалението на разходите за комунални услуги - с 0,3% на годишна база. Записан е за първи път от май 2021 г. През януари тази цифра е скочила с 14,9%.

Японските потребителски цени без пресни храни, ключов индикатор, наблюдаван от централната банка на страната, са се повишили с 3,1% през февруари спрямо същия месец преди година. Ръстът се забави от 4,2% през януари и съвпадна с консенсусната прогноза на експертите, цитирана от Trading Economics.