В хода на валутната търговия във вторник американският долар умерено поскъпва спрямо еврото и паунда, а намалява спрямо японската йена.

Изключително хлабавата парична политика, съчетана с безпрецедентни държавни разходи и успешното въвеждане на коронавирусни ваксини, подхрани очакванията за по-бързо икономическо възстановяване и инфлация в САЩ, пише Trading Economics.

Подобрената икономическа перспектива за най-голямата икономика в света контрастира с бавния растеж в еврозоната през 2021 г., където правителствата се борят с нарастващите случаи на COVID-19 и бавната ваксинационна кампания. Според анализатори това може да даде тласък за по-нататъшния растеж на долара.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл в понеделник повтори, че икономическото възстановяване на САЩ далеч не е приключило, въпреки последните подобрения и че регулаторът планира да продължи да оказва подкрепа. "Възстановяването напредва по-бързо от очакваното като цяло и изглежда набира скорост", каза Пауъл. "Но това далеч не е приключило, така че Фед ще продължи да предоставя необходимата подкрепа за икономиката, колкото е необходимо"

Днес сутринта разменният курс на общата валута спадна спрямо долара с 0,09% - до $1,1922 за едно евро в сравнение с $1,1933 за евро при закриване на търговията в понеделник.

Курсът на американската валута спрямо японската се понижи с 0,1%, до 108,74 йени за долар срещу 108,85 йени за долара вчера.

Единната европейска валута също поевтинява спрямо японската - с 0,16%, до 129,67 йени за евро при 129, 88 йени за евро ден по-рано.

Британският фунт стерлинг се понижава спрямо долара с 0,24%, до $1,3831 за паунд от $1,3864 за паунд в края на предишната търговия.

Британската валута поевтинява и спрямо общата европейска - с 0,16%, до 1,1599 евро за лира от 1,1618 евро за една лира в понеделник.

Индексът, ICE, който проследява курса долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се покачи с 0,16% по време на днешната търговията. По-широкият WSJ Dollar Index добавя 0,15%.