Щатският долар се обезценява спрямо основните валути по време на търговията във вторник, тази седмица фокусът е върху заседанията на големите централни банки.

Пазарните участници са в очакване на резултатите от двудневното заседание на Федералната резервна система на САЩ, които ще бъдат оповестени в сряда. Трейдърите са уверени, че американската централна банка ще повиши основния лихвен процент със 75 базисни пункта за четвърти пореден път. В резултат на това базовия лихвен процент ще достигне ниво от 3,75-4% - максимум от декември 2007 година.

Търговците ще следят внимателно изявленията на председателя на Фед Джеръм Пауъл, за да видят дали парично-кредитният регулатор възнамерява да забави темпото на затягане на политиката след декември, пише деловото издание Financial Times.

Bank of England също провежда регулярната си месечна среща тази седмица, резултатите от нея ще бъдат оповестени публично на 3 ноември. Експертите очакват Британската централна банка да повиши основния лихвен процент със 75 б.п. - до 3%. Банката на Англия не е повишавала лихвения процент с повече от 50 б.п. от 1989 година, отбелязват наблюдатели.

Към 10:35 часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо долара с 0,43% - до $0,9929 за едно евро в сравнение с $0,9882 за евро при затварянето на пазара в понеделник.

Щатската валута поевтинява по отношение на японската с 0,66%, до 147,75 йени за долар спрямо 148,71 йени за долар в края на предходната сесия.

Британската лира в същото време се вдига с 0,53% - до 1,1530 долара зза паунд от 1,1469 долара за паунд при затварянето на търговията в понеделник.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи близо 0,4%, по-широкият WSJ Dollar - 0,33%.

Австралийският долар се покачи с 0,39% до $0,6424 от $0,6399 в предишната търговия. Централната банка на Австралия (RBA) повиши основния си лихвен процент с 25 б.п. във вторник. - до 2.85% годишно. Това съвпадна с прогнозата на повечето анализатори, пише Trading Economics. Централната банка повиши лихвата за седми пореден път. В момента той е най-висок от април 2013 г. В същото време ръководството на RBA не изключва по-нататъшното му покачване за ограничаване на инфлацията, която остава на високо ниво.