Щатският долар се понижава спрямо повечето основни световни валути по време на търговията в понеделник сутринта. Американската валута остава стабилна по отношение на йената. Търговците очакват нови данни за състоянието на американската икономика и сигнали за вероятната посока на паричната политика на Федералния резрев, пише Trading Economics.

Министерството на търговията на САЩ във вторник трябва да публикува данни за продажбите на дребно през октомври, докато Федералният резерв трябва ще изнесе данни за промените в промишленото производство на страната миналия месец.

Предварителни данни от университета в Мичиган, публикувани миналата седмица, показват, че потребителското доверие в САЩ през ноември е спаднало от 71,7 пункта месец по-рано до 66,8 пункта - най-ниското ниво от 10 години. Анализаторите средно очакваха индексът да се повиши до 72,4 пункта, информира Trading Economics.

Инфлационните очаквания в средносрочен план (за следващата година) този месец нараснаха до 4,9% от 4,8% месец по-рано.

Ръководителят на Федералната резервна банка на Минеаполис Нийл Кашкари заяви миналия уикенд, че очаква високата инфлация да продължи няколко месеца, но предупреди Централната банка на САЩ срещу прекалено активен отговор, отбелязвайки, че е вероятно инфлационни фактори да бъдат временна.

В понеделник към 9:40 ч. българско време общата европейска валута поскъпва спрямо американската с 0,10% - до $1,1455 за едно евро срещу $1,1445 за евро в края на последната сесия.

Стойността на единната валута се повиши и спрямо японската валута с 0,10% - до 130,46 йени за евро при 130,59 йени за евро в петък.

Курсът на долара днес сутринта е 113,98 йени срещу 113,89 йени при закривен на търговията в петък.

Британската лира стерлинг се покачва с 0,08% спрямо долара до $1,3424 за паунд от $1,3414 за паунд в предишната сесия.

Индексът на американския долар ICE, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, се понижи с 0,15% по време на търговията в понеделник. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, губи 0,13%.