Американският долар поскъпва спрямо еврото, йената и паунда в сряда, след като Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри законопроект за държавното финансиране, който ще избегне "спиране" преди президентските избори. Законопроектът, който осигурява финансиране на правителствените агенции до 11 декември, е изпратен на Сената за гласуване, отбелязва CNBC.

В същото време ръста на заразените с коронавирус на Стария континент и рисковете пред европейската икономика тласкат инвеститорите към купуването по-безопасни активи, какъвто е щатския долара, показват данните от днешната валутната търговия.

Търговците оценяват и вчерашната реч на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл в Комитета за финансови услуги на Камарата на представителите. Пауъл каза, че американската икономика ще се възстанови по-бързо от коронавирусната криза, при едновременното действие на мерки за фискални и парични стимули. Той отбеляза, че подобряването на ситуацията в американската икономика след пандемията от COVID-19, се дължи до голяма степен на бюджетните мерки. С течение на времето икономиката ще започне да усеща негативните последици от завършването на програмите за бюджетна помощ, каза той.

Инвеститорите очакват публикуването на предварителните данни за PMI на еврозоната през септември през септември. В навечерието на срещата на върха на ЕС, насрочена за 24-25 септември, тя беше отложена поради факта, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел влезе в карантина след контакт със служител по сигурността, диагностициран с коронавирус.

Фунтът стерлинг поевтинява. Във вторник британският премиер Борис Джонсън обяви налагането на ограничителни мерки в Англия за борба с коронавируса, по-специално ограничения за работното време на барове и ресторанти, както и на максималния брой хора, които се събират. Джонсън обаче отбеляза, че в страната не се въвежда втора национална карантина и всички не са длъжни да стоят вкъщи, училищата и университетите няма да спрат да работят.

В сряда сутринта общата валута спада спрямо американската с 0,20% - до $1,1685 за едно евро, в сравнение с $1,1708 за едро в края на предишната търговия.

Стойността на долара спрямо йената се повишава с 0,17% - до 105,11 йени от 104,93 йени за долар във вторник.

Курсът на единната европейска валута спрямо японската е стабилен и еврото се търгува за 122,84 йени срещу 122,86 йени вчера.

Лирата стерлинг спрямо долара поевтинява с 0,11% - до $1,2719 за паунд от $1,2733 за паунд след резултатите от предишната търговия. Британската национална валута е стабилна спрямо еврото и се търгува по 1,0879 евро за паунд, спрямо 1,0875 евро за паунд във вторник.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,16% по време на днешната търговия. По-широкият WSJ доларов индекс нараства с 0,17%.