Курсът на еврото към долара във вторник продължава да спада седма предна сесия на валутната търговия. Неяснотата около търговските преговори между Китай и САЩ засилват песимизма на инвеститорите по отношение перспективите пред световната икономика. Политическата ситуация във Великобритания, свързана с процеса по излизането на страната от ЕС допринася за отслабването на британската валута.

Паундът отново тръгна надолу

Паундът отново тръгна надолу

Инвеститорите са притеснени от новия премиер

На този фон се засилва търсенето на по-безопасни активи "тихи пристанища", каквато в някаква степен е и американската валута. Анализаторите очакват тенденцията към ръст на долара да се запази да кроя на годината.

Общата валута днес сутринта се търгува спрямо американската по $1,0971 за едно евро в сравнение с $1,0996 за евро в понеделник. В хода на сесията курсът на еврото спадаше до $1,0935, което е минимум от май 2017 година.

Стойността на еврото към японските пари се понижава до116,30 йени в сравнение с 116,56 йени за едно евро ден по-рано.

Китайският юан падна до най-ниското си равнище от 2010 година насам

Китайският юан падна до най-ниското си равнище от 2010 година насам

От началото на годината валутата е изгубила 4,6% от стойността си спрямо долара

Отслабването на европейската валута е предизвикано и от растящите очаквания Европейската централна банка да смекчи паричната си политика и да предостави нови стимули, за подкрепи икономическия растеж в еврозоната, пише Dow Jones.

Фунтът стерлинг продължава да поевтинява - днес сутринта курсът му е $1,2016 в сравнение с $1,2082 за едни паунд при закриване на търговията в понеделник. Вчера в хода на търговията стойността на британската валута спадаше под 1,2 долара за фунт, за първи път от януари 2017 година.