По време на валутната търговия във вторник сутринта еврото се понижава спрямо долара след данните от предния ден за рязкото ускоряването на инфлацията в Германия. Американската валута поскъпва и по отношение на японската йена и британската лира.

Към 10:25 часа българско време еврото струваше 1,0740 долара в сравнение с 1,0779 долара при затварянето на пазара в понеделник. По време на предишната сесия общата европейска валута достигна 5-седмичен връх спрямо американската.

По предварителни данни потребителските цени в Германия, хармонизирани със стандартите на ЕС, скочиха с 8,7% на годишна база през май, след като се повишиха със 7,8% през април. Индикаторът стана рекорден от началото на неговото изчисление и значително надхвърли прогнозата на анализатори, анкетирани от Trading Economics, която предвиждаше увеличение от 8%.

Данните за инфлацията в еврозоната ще бъдат публикувани днес по обед. Като цяло експертите очакват инфлацията да се ускори до 7,7% през май от 7,4% през април.

Такава силна инфлация до голяма степен се дължи на повишаването на цените на енергията, което може да продължи и след въвеждането на договореното частично ембарго върху вноса на руски петрол в ЕС.

Японските пари днес сутринта губят 0,05% спрямо американската валута и се търгуват на ниво от 127,77 йени за долар срещу 127,59 йени за долара в края на търговията предния ден.

Стойността на британския паунд спрямо долара падна с 0,20% - до $1,2619 за една лира от $1,2652 за лира при закриване на сесията в понеделник.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона) е надолу с 0,07% при сутрешната търговия, а по-широкият индекс на долара WSJ е нараснал с 0,22%.