В началото на валутната търговия в сряда американският долар нараства спрямо повечето основни валути, но понижава курса си по отношение на йената. Еврото продължава да е в слаба позиция спрямо британската лира стерлинг заради забавената ваксинация в ЕС.

Увеличението на реалната възвръщаемост прави долара по-привлекателен в сравнение с други валути, отбелязва Trading Economics. Признаците за икономическо възстановяване, подхранвани от огромна глобална икономическа подкрепа и ваксинацията срещу коронавируса, продължават да задържат силата на долара.

Индексът ICE Dollar, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, е нараснал с 0,14%. Показателят WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, добавя 0,03%.

Общата европейска валута днес сутринта струваше $1,2085 в сравнение с $1,2106 в края на търговията във вторник.

В същото време курсът на долара спрямо японската национална валута бе 105,97 йени срещу 106,04 йени за долар в края на предишната сесия.

Единната европейска валута падна до 128,07 йени от 128,36 йени за евро ден по-рано.

Износът на Япония през януари се е увеличил с 6,4% в сравнение със същия месец на миналата година до 5,78 трилиона йени, показват официални данни. Експертите прогнозираха среден ръст на износа с 6,6% през януари, съобщават Trading Economics и FactSet. Обемът на японския внос през януари спадна за 21-и пореден месец - с 9,5% при очакван спад от 6%.

Британският фунт стерлинги в сряда сутринта се търгува по 1,3789 долара за паунд срещу 1,3903 долар за паунд в края на сесията във вторник и по 1,1484 евро за паунд, като и вчера в края на деня.

Еврото спрямо лирата е близо до най-ниското си ниво от май 2020 г., отбелязва вестник Le Figaro. "Слабостта на еврото спрямо лирата се дължи главно на разликата в процентите на ваксинация", каза анализаторът от Axi Стивън Инес.

15 милиона души вече са получили първата доза от коронавирусната ваксина във Великобритания. В тази връзка търговците очакват по-бързо възстановяване на британската икономика в сравнение с еврозоната.

"Промяната в очакванията, които сега са благоприятни за Обединеното кралство, леко подценява потенциала за възстановяване в еврозоната," каза анализаторът на MUFG Дерек Халпени.

Инвеститорите очакват публикуването на данни за промените в потребителските цени във Великобритания през януари.