По време на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар нараства умерено спрямо основните световни валути. Инвеститори и търговци са в очакване на резултатите от януарското заседание на Федералния резерв на САЩ.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарският франк, йената, канадският долар, лирата стерлинг и шведската крона), се повишава с 0,06% и е се задържа на двуседмичен връх.

По-широкият индекс на долара WSJ също е нараснал с 0,06%.

Към 10:15 ч. българско време общата валута поевтинява с 0,13% и едно евро се разменя на пазара срещу 1,1307 долара в сравнение с 1,1326 долара в края на предишната сесия.

Американската валута се се понижава спрямо японската с 0,17% до курс на търговия 113,86 йени за долар в сравнение с 113,95 йени за долар при затварянето на пазара в понеделник. Японската валута е привлекателна за инвеститорите като безопасен актив, сигурно убежище при кризисни ситуации.

Британската лира стерлинг днес сутринта поевтинява спрямо долара с 0,03% и и разменя на пазара на ниво около $1,3480 за едни паунд в сравнение с $1,3488 за паунд в края на предходната сесия.

След резултатите от първото заседание за тази година, което ще приключи в сряда, Фед може да сигнализира за готовност да повиши основния лихвен процент още през март. Освен това американската централна банка може да сигнализира за ускоряване на темповете на ограничаване на стимулите на фона на най-високата от 40 години инфлация в Съединените щати.

Доларът е подкрепен тази седмица и от повишеното търсене на защитни активи на фона на ескалиращото геополитическо напрежение в Източна Европа, пише Trading Economics.