Щатският долар в четвъртък сутринта поевтинява спрямо еврото, британския паунд и японската йена, както и към повечето световни валути. Търговците очакват резултатите от априлското заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ).

След срещата в четвъртък ЕЦБ няма да промени основните лихвени проценти, смятат по-голямата част от анализаторите. В същото време инвеститорите очакват сигнали от регулатора кога възнамерява да започне затягане на паричната политика.

Много икономисти и търговци са уверени, че ЕЦБ ще повиши лихвения процент по депозитите, който в момента е минус 0,5%, през декември тази година. В същото време нарастват очакванията, че повишаването на лихвите може да се случи по-рано, още в началото на четвъртото тримесечие.

Освен това участниците на пазара се интересуват от времето за приключване на програмите на ЕЦБ за обратно изкупуване на активи. Централната банка даде да се разбере още през март, че може да завърши програмата през третото тримесечие, така че в четвъртък експертите ще наблюдават евентуална промяна в тези срокове.

Към 10:20 часа българско време обменният курс на еврото спрямо долара се повиши с 0,85% - до $1,0917 в сравнение с $1,0888 в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската се понижи с 0,15% до 125,28 йени за долар срещу 125,62 йени за долар при затваряне на търговията в сряда.

Британскят паунд в четвъртък сутринта поскъпва с 0,3% до $1,3134 за една лира.

Австралийският долар се повиши с 0,08% спрямо щатския долар, търгувайки на $0,7457,

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес спадна с 0,25%, а по-широкият доларов индекс WSJ долар - с 0,21 %.