По време на валутната търговия във вторник еврото укрепва спрямо щатския долар и йената. Търговци и инвеститори очакват заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) по късно тази седмица.

Експертите отбелязват, че паричният регулатор на еврозоната има достатъчно основания да увеличи обема на паричните стимули, като се има предвид подновеното нарастване на заразените с COVID-19 в Европа. Те не очакват Европейската централна банка да обяви някакви големи стъпки след срещата в четвъртък, но очакват да чуят от ръководителя на ЕЦБ Кристин Лагард някои сигнали, че нови стимули ще бъдат приети преди края на тази година, пише Bloomberg.

"Пазарът вероятно ще бъде разочарован, ако ЕЦБ не даде ясен намек за възможността за повишени стимули през декември", заяви Жил Мок, главен икономист в AXA SA.

Анализаторите предполагат, че през декември ЕЦБ може да увеличи обема на спешната програма за обратно изкупуване на активи с още 500 милиарда евро, чийто обем в момента е 1,35 трилиона евро.

Общата валута днес сутринта се покачва спрямо американската до ниво на размяна от $1,1832 за едно евро в сравнение с $1,1810 за евро в края на предходната сесия.

Стойността на единната европейска валута по отношение на японската се увеличи до 123,89 йени за евро при 123,81 йени за евро в понеделник.

Доларът спрямо йената днес сутринта спада до 104,70 йени в сравнение с 104,84 йени при затваряне на пазара вчера.

Банката на Япония също ще проведе заседание тази седмица, резултатите от което ще бъдат обявени в четвъртък. Експертите не очакват регулаторът да промени основните параметри на паричната си политика на предстоящата среща.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,16% при търговия във вторник. По-широкият WSJ доларов индекс падна с 0,19%.