Щатският долар поевтинява спрямо еврото, йената и лирата стерлинг в хода на валутната търговия в четвъртък. Вчера американската валута добави към стойността си 0,8% спрямо еврото, 1,15% спрямо йената и 0,9% спрямо паунда.

Днес към 10:05 часа българско време общата европейска валута поскъпва спрямо долара с 0,26% - до $1,0680 за едно евро в сравнение с $1,0651 в края на предишната сесия.

Американската валута губи 0,29% по отношение на японската и днес се разменя по 129,82 йени за едни долар срещу 130,09 йени за долар при закриване на търговията в сряда.

Британската лира стерлинг се покачва към долара с 0,39% до $1,2532 за един паунд от $1,2487 за паунд при затваряне на предишната сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарският франк, йената, канадският долар, лирата стерлинги и шведската крона), днес се повиши с 0,07%, по-широкият индекс на долара WSJ - с 0,02%.

Силните икономически данни за американската икономика, публикувани в сряда, показаха, че ръстът на бизнес активността в страната продължава, въпреки затягането на паричната политика от Федералния резерв.

Индексът на бизнес активността в производствения сектор на САЩ (ISM Manufacturing) се е увеличил до 56,1 пункта през май от 55,4 пункта през април, сочат данни на Института за управление на доставките (ISM). Средно експертите очакваха да падне до 54,5 пункта, отбелязва Trading Economics.

Силната статистика подкрепя "ястребовото" настроение на Фед, каза анализаторът на NAB FX Родриго Катрил.

Междувременно регионалното проучване на Централната банка на САЩ, публикувано в сряда, наричано "Бежовата книга" заради цвета на корицата си, показа, че икономическата активност продължава да нараства във всичките дванадесет окръга на САЩ от средата на април до края на май, но растежът беше до голяма степен слаб или сдържан.

Само четири Федерални резервни банки обявиха умерено покачване, докато в началото на пролетта повечето от тях се придържаха към такава оценка. В същото време четири FRB изрично заявиха, че икономическият растеж в техните региони се е забавил, се казва в доклада.