Американският Федерален резерв оставя (поне засега) лихвените проценти непроменени. Финансистите са предпазливи относно това колко упорита се оказва инфлацията, пишат медиите отвъд океана.

Фед остави разходите по заеми стабилни на 5,33%, което е най-високото им ниво от над две десетилетия, като банкерите подчертават, че се нуждаят от по-голяма увереност, че инфлацията намалява, преди да намалят лихвите.

Повишението на лихвите след влизане в еврозоната може би ще е от  0,5%. Как ще повлияе това на имотния пазар и кредитирането?

Повишението на лихвите след влизане в еврозоната може би ще е от 0,5%. Как ще повлияе това на имотния пазар и кредитирането?

Отговорите от експерти в банковия и имотния сектор

Припомняме, че между началото на 2022 г. и лятото на 2023 г. лихвените проценти в САЩ бяха повишени и идеята икономиката да се забави чрез охлаждане на търсенето. По-високите лихвени проценти на Фед преминават през финансовите пазари, за да повишат лихвите по ипотеките, кредитните карти и бизнес заемите, което може да охлади както потреблението, така и разширяването на компаниите с течение на времето.

Миналата година обаче лихвените проценти спряха да бъдат повишавани, защото инфлацията беше започнала да намалява. Появиха се коментари, че лихвите ще бъдат намалявани тази година  -до три пъти.

Към днешна дата устойчивостта на инфлацията прави това да изглежда почни невъзможно. Всъщност, коефициентите, че Фед изобщо няма да намали лихвите тази година, се увеличиха значително през последния месец.

Фед на САЩ запази основните лихви - кога ще започне понижение

Фед на САЩ запази основните лихви - кога ще започне понижение

Прогнозата за основната инфлация в страната е повишена до 2,6%