2015 година беше изключително успешна финансово за Германия. Бюджетът на страната завършва годината на 12.1 милиарда евро плюс, съобщи германското финансово министерство в сряда. 

Излишъкът се дължи на добрата икономическа конюнктура, както и на по-високите приходи от данъци. Той е два пъти по-голям от прогнозираното през ноември – тогава финансовият министър Волфганг Шойбле очакваше 6.1 милиарда евро в края на годината.

Министърът иска да използва излишъка за резерв за посрещане на разходите, свързани с бежанската вълна в страната. Тъй като обаче сумата е значително по-голяма от очакваното, вероятно Шойбле ще използва това , за да проведе трета поредна година бюджетна политика без нови дългове.

Той заяви още през миналата година, че ще се постарае там, където е възможно, да не използва нови заеми. Това се случи за първи път през 2014 година, а преди това – през далечната 1969 година.

Германският депутат и член на бюджетната комисия Фолкмар Клайн коментира във фейсбук профила си бюджета:

Richtig gutes Geburtstagsgeschenk jetzt im Haushaltsausschuss: 12,1 Milliarden Euro Überschuss beim Bund im vergangenen...

Публикувахте от Volkmar Klein в 13 януари 2016 г.