Банките в големите икономики по света започнаха да проявяват видим интерес към bitcoin — и да предлагат на клиентите си възможност да инвестират и съхраняват най-голямата и стара криптовалута, пише The Wall Street Journal.

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, втората най-голяма банка в Испания по активи и с клонове в Латинска Америка и Турция, вече позволява на клиентите си да съхраняват, купуват и продават bitcoin и ether. Най-голямата банка в Австралия, Commonwealth Bank of Australia, също пуска подобна програма.

В Германия група банки, които заедно обслужват 50 млн. души в страната с население от 80 млн. души, обмислят да започнат да предлагат криптопортфейли. Случи ли се, това ще бъде значителна стъпка към приемането на криптовалутите в страна, която обичайно е ултраконсервативна спрямо парите си.

В Италия Banca Generali също ще позволи на клиентите си да търгуват с bitcoin след предстоящата интеграция на платформата на Conio с нейното мобилно приложение. Банката инвестира $14 млн. в Conio.

Действията идват насред повторния ръст при търговията с криптовалути, който изненада регулаторите и банките, които с години стояха встрани и очакваха, че интересът към дигиталните активи ще намалее. През 2021 г. обаче общата пазарна стойност на всички криптовалути се удвои до над $2 трлн.

Миналата година Базелският комитет за банков надзор, който налага световните стандарти за банкови регулации, показа предложение, според което банките ще трябва да отделят по долар в капитала си за всеки долар в bitcoin и други криптовалути, които притежават. Асоциация на някои от най-големите банки заяви, че новите правила биха им попречили да държат криптовалути.

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria казва, че няма да бъде засегната от тях, тъй като няма да притежава криптовалути. Тя предлага услугата чрез дъщерно дружество, регистрирано в Швейцария, за клиентите с депозити над €10 хил.

В Австралия Commonwealth Bank предоставя подобна услуга, но сделките и съхранението се извършват чрез Gemini. Все пак банката взима по 2 процента такса на транзакция.