През последните няколко години банките в Гърция усилено работят по стратегията си за намаляване на портфолиото си от необслужвани кредити, натрупани преди и по време на дълговата криза.

Но 2020 година е донесла нова вълна от "лоши кредити", показват актуалини данни за три от четирите системни банки в южната ни съседка.

За изминалите 12 месеца те са натрупани нови просрочени заеми с разбер от между 3 и 4 милиарда евро при общо 20 милиарда евро кредити, чието обслужване беше преустановено през миналата година, пише Kathimerini.

Тези резултати идват след представянето на данните на Alpha Bank, Eurobank и Piraeus за изминалата година, като тези на National Bank of Greece трябва да бъдат представени днес. С тях размера на новите "лоши кредити" вероятно ще достигне около 5 милиарда евро.

Коронавирусът може да върне кошмара на Гърция от финансовата криза

Коронавирусът може да върне кошмара на Гърция от финансовата криза

За нова вълна от €10 милиарда лоши кредити предупреждават от банките в страната

При кризата от 2010 година кредиторите на Гърция обещаха осигуряването на спасителен пакет финансиране, като едно от условията беше банките в страната да се освободят постепенно от натрупаните необслужвани заеми, като продадат портфейли в размер на десетки милиарди евро. 

Преди пандемията от края на 2015 година към 2019 година гръцките банки са намалили портфолиото си от необслужвани дългове с 34%.

През миналата пролет обаче експерти от банковия сектор в Гърция прогнозирата, че кризата, отприщена от коронавируса, може да доведе до натрупването на до 10 милиарда евро такива заеми.