Американският сенатор Уенди Роджърс представи законопроект, който да направи биткойна законно платежно средство в Аризона, предават медиите отвъд океана. Ако това се случи, то би позволило използването на цифровия токен за плащане на публични такси, данъци, вноски по кредитни карти и покупка на различни стоки.

Конституцията на САЩ обаче не позволява на отделните щати да създават свои собствени валути за разплащане - цифрови или каквито и да е други. Това оставя въпроса дали законопроектът изобщо може да влезе в сила като закон.

Началото на края? Криптовалутите почти удариха 6-месечно дъно

Началото на края? Криптовалутите почти удариха 6-месечно дъно

Американската крипто индустрия натрупа и глоби за над $2 милиарда

За момента е ясно, че той ще трябва да бъде одобрен от сената на щата Аризона и след това да бъде подписан от местния губернатор.

Според финансовите експерти, ако все пак бъде приет, законопроектът може да създаде прецедент за други щати в Америка, които са благоприятни места за развитие на криптовалута.

Истината е, че много американски щати започват да се интересуват все повече от биткойна и от криптовалутите като цяло. Миналият месец губернаторът на Флорида Рон Де Сантис представи план, според който ще се позволи на бизнеса в щата да плаща данъци в криптовалута.

МВФ призова Ел Салвадор да премахне биткойна като законна валута

МВФ призова Ел Салвадор да премахне биткойна като законна валута

Според фонда криптовалутата крие "големи рискове"

Законодателите в Уайоминг обмислят използването на блокчейн, за да повишат прозрачността в начина, по който се изразходват публичните средства, а Охайо още през 2018 г. стана първият щат, който разреши данъци върху цифровите активи. Впоследствие се наложи да отмени решението поради обществен натиск и опасения, че е нестандартно.

Избраният за кмет на Ню Йорк Ерик Адамс вече получи една от своите заплати в биткойни, а кандидатът за губернатор на Тексас Дон Хъфинс наскоро заяви, че ще направи най-популярната криптовалута в света законно платежно средство, ако бъде избран.

Новият кмет на Ню Йорк иска заплатата си в биткойни

Новият кмет на Ню Йорк иска заплатата си в биткойни

"Ню Йорк ще бъде център на индустрията на криптовалутите", коментира Ерик Адамс