Международният валутен фонд (МВФ) призова първата страна в света, която прие биткойна като законна за разплащане валута - Ел Салвадор, да спре да я използва. Причината: "биткойнът крие големи рискове".

Директорите на борда на МВФ призоваха властите да стеснят обхвата на закона за биткойна колкото се може по-бързо и да премахнат статута му на законното платежно средство, според изявление, цитирано от Bloomberg.

През септември миналата година латиноамериканската държава стана първата страна в света, която позволи на потребителите да използват криптовалутата във всички транзакции, наред с американския долар.

Ел Салвадор губи милиони долари след срива на биткойна. Президентът на страната се шегува с това

Ел Салвадор губи милиони долари след срива на биткойна. Президентът на страната се шегува с това

Наиб Букеле се пошегува, че скоро може да го видим в униформа на McDonald’s

Решението на смятания за доста ексцентричен президент Наиб Букеле доведе до мащабни протести заради опасения, че ще донесе нестабилност и инфлация в бедната страна. И това вече се случва. След срива на крипто пазара, биткойнът загуби около половината от стойността си от ноември месец 2021-а година.

МВФ предупреди президента Наиб Букеле за рисковете, които криптовалутата крие за страната, особено в момента, като подчерта, че ще бъде трудно да се получи заем от институцията.

Според официалното изявление на властите на Ел Салвадор, към момента страната е загубила около $20 милиона. А малко след като глобалният крипто пазар се срина, президентът Букеле промени профила си в Twitter, публикувайки фотошопирано изображение на себе си, на което е облечен в униформа на McDonald's.

Той се пошегува, че скоро сънародниците му могат да го видят наистина да смени професията си. Чувството му за хумор не се прие особено добре от гражданите на Ел Салвадор, като мнозинството от тях изобщо не одобрява виртуалните пари.

Началото на края? Криптовалутите почти удариха 6-месечно дъно

Началото на края? Криптовалутите почти удариха 6-месечно дъно

Американската крипто индустрия натрупа и глоби за над $2 милиарда

Когато Ел Салвадор въведе виртуалната валута като законно платежно средство, правителството пусна ново приложение за дигитален портфейл, раздавайки по $30 в биткойн на всеки гражданин. В цялата страна бяха инсталирани и над 200 нови банкомата.

През ноември миналата година президентът Букеле обяви планове за изграждане на Биткойн град в основата на вулкан в Ел Салвадор, като проектът трябва да се финансира с криптовалутата.

Официалната позиция на местните власти е, че въвеждането на биткойна като официална валута в страната е начин за стимулиране на икономическото развитие и работните места.

Ел Салвадор ще строи първия в света "Биткойн град" за $1 милиард

Ел Салвадор ще строи първия в света "Биткойн град" за $1 милиард

Ситито ще бъде финансирано с биткойн облигации