Президентът на първата държава в света, която прие биткойна за официална национална валута - Ел Салвадор, промени профила си в Twitter, публикувайки фотошопирано изображение на себе си, на което е облечен в униформа на McDonald's.

Шеговитото действие на Наиб Букеле идва, след като страната му загуби милиони щатски долари след инвестиции с биткойни и последвалият срив на крипто пазара.

Началото на края? Криптовалутите почти удариха 6-месечно дъно

Началото на края? Криптовалутите почти удариха 6-месечно дъно

Американската крипто индустрия натрупа и глоби за над $2 милиарда

Според официалното изявление на властите на Ел Салвадор, цитирано от световните медии, към момента страната е загубила около $20 милиона.

Припомняме, че двата най-големи дигитални актива - биткойн и етер, загубиха над 50% от най-високите си стойности за всички времена, като в момента се търгуват на най-ниските си нива от юли месец миналата година.

Сривът на крипто пазара предизвика много шеги в социалните мрежи за предстояща кариера на крипто търговците в индустрията за бързо хранене. Ексцентричният президент на Ел Салвадор реши също да се пошегува с това. Заплащането на McDonald's започва от $11 на час в САЩ.

Ел Салвадор: Биткойнът ще достигне $100 000 тази година

Ел Салвадор: Биткойнът ще достигне $100 000 тази година

Доста експерти обаче са скептични

Въпреки опита му да се шегува с настоящата ситуация на страната, която управлява, Букеле е изправен пред остри критики още от времето, когато реши да въведе водещата криптовалута за официална в страната.

А днес, когато държавата вече е загубила поне 20 милиона долара, а според прогнозите тепърва може да загуби и още пари, критиките стават все по-ожесточени.

Ел Салвадор беше първата страна в света, която прие биткойна като законно платежно средство през юни 2021 г. В момента страната притежава над 1500 биткойна и планира да издаде 10-годишна биткойн облигация от 1 милиард щатски долара до края на годината.

Единствената сравнително положителна новина за Ел Салвадор към момента е, че цената на биткойна падна под $30 000 миналото лято, при предишния срив, така че държавата от Централна Америка е загубила само около 20 милиона долара, вследствие на инвестиции в криптовалутата. Поне засега.

Ел Салвадор ще строи първия в света "Биткойн град" за $1 милиард

Ел Салвадор ще строи първия в света "Биткойн град" за $1 милиард

Ситито ще бъде финансирано с биткойн облигации