Криптовалутите достигат почти 6-месечно дъно. В края на миналата седмица най-популярните сред тях - биткойн и етер - буквално се сринаха, като общо дигиталните токени са изтрили $1 трилион от капитализацията си, откакто достигнаха върховата си стойност през ноември миналата година, показват данни на CoinMarketCap.

Биткойнът поевтиня с до малко над $38 000, а втората по големина дигитална валута етер спадна под $3000, като биткойнът е с почти 50% под върха си от близо $68 000 долара в средата на ноември и на най-ниското си ниво от юли 2020 г.

"Биткойнът и целият пазар на криптовалутите остават зависими от макроикономическите фактори", заявиха финансовите анализатори Шон Фарел и Уил МакИвой от "Fundstrat Digital Asset Research", цитирани от Bloomberg.

Wall Street предрича края на "златната ера" и началото на ерата биткойн

Wall Street предрича края на "златната ера" и началото на ерата биткойн

Златото може скоро да загуби статута си на универсален „склад на стойност“

Какви са очакванията за крипто пазара?

Очакванията и прогнозите, свързани с глобялния крипто пазар винаги са били спекулативни. Изследователите посочват липсата на регулация като основна бариера за масовото приемане на крипто. Повишеният правителствен надзор, съчетан с хода на няколко държави да разгледат цифрови версии на своите национални валути, вероятно ще доведат до много повече регулаторна дейност през 2022 г.

Криптосривът идва на фона на все по-широко притеснение към високия риск на пазарите. Затова и все повече прогнози сочат, че цената на биткойна вероятно ще продължи да пада.

Регулаторите във великобритания, Испания и Сингапур предложиха затягане на правилата за насърчаване на крипто активи за неопитни инвеститори, докато руската централна банка предложи пълна забрана на криптовалутите.

На този фон Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) е предприела общо 97 принудителни действия на стойност $2,35 милиарда срещу участници на пазара на цифрови активи от 2013 г. насам. Това сочат данните от доклад на Cornerstone Research, цитирани от американските медии.

Според доклада 58 от тези действия са съдебни, а останалите 39 са административни производства. От наложените глоби в размер на $2,35 милиарда, $1,71 милиарда са наложени след съдебни спорове, а $640 милиона от административни производства.

Биткойн и етер докоснаха нови рекордни стойности

Биткойн и етер докоснаха нови рекордни стойности

Търсенето на дигитални монети е нараснало рязко от страна на големите инвеститори

Виртуалните пари се превърнаха в синоним на отдръпването на спекулативните инвестиции, предизвикано от перспективите за по-затегната парична политика в САЩ. В последно време движението на биткойна следва колебанията на технологичните акции, които са подложени на натиск. На 20 януари технологичният индекс Nasdaq 100 се срина и навлезе в корекция.

Все повече се увеличават и опитите за регулация на пазара на криптовалутите

"От 20-те изпълнителни действия, предприети в САЩ срещу различни участници на пазара на криптоактиви и заведени през 2021 г., 65% от тях са измама, 80% - за нарушение на нерегистрирани ценни книжа, а 55% - и за двете", се отбелязва в доклада на Cornerstone Research .

В същото време се наблюдава бягство от рискови активи. Миналият петък то удари и технологичните и интернет компании на Wall Street, които през последните две години са любими на инвеститорите. Metа загуби над 4%, Amazon почти 6%, а Alphabet над 2.5%.

Основните крипто прогнози за 2022-а година

Основните крипто прогнози за 2022-а година

Според финансови анализатори