Мианмар планира да се присъедини към руската система за междубанкова финансова информация, аналог на SWIFT. Това е казал за РИА Новости министърът на инвестициите и външноикономическите отношения на страната Аун Наинг по време на Петербургския международен икономически форум. (Мианмар се намира на полуостров Индокитай, населението й е 54 млн. човека, страната граничи с Китай, Индия и др.)

Преговорите с руските банки по този въпрос вече са в ход. "По-специално, в състава на нашата делегация на икономическия форум е съветникът на управителя на Централната банка на Мианмар, и тя проведе разговори с представители на руската Централна банка, на които е обсъден въпросът за използването на алтернативни платежни системи без SWIFT", коментира министърът.

Министърът на инвестициите на страната е казал още, че обсъжда с руската страна разпространението на банковите карти "Мир" в Мианмар. Министърът вече предложи да се използват юана и рублата в разплащанията между страните от ЕАИС и АСЕАН.

Руският аналог на SWIFT позволява да се предават финансови съобщения и информация в и извън Русия. Развитието на тази система стана особено актуално, след като най-големите руски банки (Сбербанк, ВТБ, ВЕБ и др.) бяха изключени от SWIFT като част от санкциите поради военната операция в Украйна.

Венецуела ще внедри руската платежна система "Мир"

Венецуела ще внедри руската платежна система "Мир"

Карти "Мир" вече се приемат в Турция, Виетнам, Армения, Беларус