Венецуела се надява, че руската платежна системата "Мир" ще започне да работи в страната до края на тази година, каза за РИА Новости ръководителят на венецуелската Централна банка Калисто Ортега Санчес.

Поради ситуацията около Украйна, някои участници в международния пазар за разплащания спряха работата си на руския пазар. Така направи, например, американската система за парични преводи Western Union. Руската Централна банка очаква да постигне споразумение с две популярни туристически страни за приемане на банковата карта "Мир" през лятото.

Карти на руската платежна система "Мир" вече се приемат в Турция, Виетнам, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Южна Осетия и Абхазия.

Венецуела е заинтересована от пълен преход към разплащания в национални валути с Русия, като вече се извършват отделни операции, каза за РИА Новости ръководителят на венецуелския регулатор.

"Във Венецуела вече има руски инвестиции в рубли. Задачата е тази система да стане автоматична. В момента има руснаци, които продават рубли на Централната банка във Венецуела или на валутния пазар, и има хора, които се нуждаят от рубли и които продават на руските инвеститори боливари в замяна на рубли. Целта е това да може да се извършва автоматично. Ние сме в процес на обсъждане", добави шефът на Централната банка.

Европeйски компании ще внасят петрол от Венецуела

Европeйски компании ще внасят петрол от Венецуела

Сърбия също ще остане без руски петрол