Нападенията срещу ЕС и еврозоната са много и най-разнообразни. И това най-вероятно се корени в твърде големите различия между страните-членки на един подобен съюз. В слабия ръст на икономиката на обединена Европа, както и в огромната задлъжнялост на много страни-членки, която задушава икономиките им.

Сега всички се питат дали амбициите на съюза не са по-големи от възможностите му?

Последната атака срещу "единна Европа" стана реалност по направление на Италия. Изданието Huffington Post Italia отпечата правителствено предложение в средата на месец май, според което популистки партии в страната планират да поискат от ЕЦБ опрощаване на дълг в размер на 250 милиарда евро.

След доклада лихвите по 10-годишните италиански облигации достигнаха до най-високите си нива от два месеца насам. Лихвите по държавните облигации и на останалите страни от еврозоната се повишиха, като гръцките 10-годишни облигации отбелязаха повишение от 25 базисни пункта.

Като цяло, пазарът на облигации в еврозоната стана хаотичен след публикуваните "изтекли документи".

Италия – към икономическа катастрофа или ренесанс

Италия – към икономическа катастрофа или ренесанс

Могат ли популисти и крайнодесни да съживят италианската икономика?

Лихвите по 10-годишните италиански облигации се повишиха с 14 базисни пункта до 2.082% - най-голямото им дневно повишение от близо година насам. Лихвите по 2-годишните облигации се повишиха със 17 базисни пункта до 0.11%.

Междувременно спредът между немските и италианските 10-годишни облигации се разшири със 129 базисни пункта до 144 базисни пункта.

Всъщност, проблемът с дълга на Италия става все по-обозрим. Дългът на страната към БВП е в размер на непосилните 132%. И като към този размер се добави далеч по-значителната големина на Италия в сравнение с Гърция, може да се предвидят какви биха били последствията за ЕС...

За сравнение, дългът на Гърция, която бе спасена от европейските си партньори, е в размер на 180.8%.

Според публикациите в Италия, две от популистките партии, които се озоваха на върха на управлението след неубедителните резултати от изборите през март, възнамеряват да поискат от ЕЦБ спасителна програма за излизане от дълга в размер на 250 милиарда евро.

Готова ли е Италия за плоския данък?

Готова ли е Италия за плоския данък?

Бившият премиер Силвио Берлускони обещава промяна в данъчната система

Според документа от 39 страници също е налице възможност за търсене на начин за напускане на еврозоната. Това е предложение, което двете партии са отправяли и в миналото.

След публикуването на доклада, от двете популистки партии излязоха с коментара, че това е "стара версия, която е била сериозно модифицирана". Особено внимание бе отделена на частта с напускането на еврозоната, като заявиха, че "единната валута не се поставя под съмнение в момента".

Най-затруднените 10-годишни гръцки облигации отбелязаха повишение на лихвените си нива от 25 базисни пункта до 4.36% - или най-високото им ниво за тази година.

Иначе, новината се отрази неблагоприятно и на нивата на търговия на еврото, спрямо останалите основни валути. Единната валута се понижи до нива под 1.1800 спрямо долара, достигайки най-ниска стойност за годината.

За крехкото състояние на Европа, отдавна предупреждават водещи икономисти. Един от тях бе Джоузеф Стиглиц. През миналата година Стиглиц предупреди, че Европа може да се насочва към катаклизъм, който да доведе до разпадане на еврозоната. Експертът предупреди, че в основата на този разпад може да стои именно Италия.

Италия - следващият голям риск пред еврозоната

Италия - следващият голям риск пред еврозоната

Икономиката расте бавно, а дългът и предстоящите избори тревожат пазара

Политически събития, подобни на тези във Великобритания, но този път с източник Италия, могат да са пагубни за страните ползващи еврото като основна валута, смята Стиглиц.

"Смятам, че най-вероятната заплаха пред единството на еврозоната е катаклизъм подобен на Brexita-а. С други думи, членовете на еврозоната са демократични страни, а в не една от тях се наблюдава нарастване на враждебността към еврозоната." коментира експертът.

"Това ще е краят на еврозоната. Това, което ще се случи е нарастване на консенсусното мнение, че единна Европа не работи. Диагнозата ще е провал на еврото", прогнозира още Стиглиц.

Ниската продуктивност и слаб ръст на еврозоната, са в основата на това, някои членки на еврозоната да обмислят напускането на съюза и продължаване самостоятелно напред.

Други експерти смятат, че дори и Италия да запази членството си в еврозоната, следващата заплаха пред целостта на съюза, ще се появи много скоро и най-вероятно по направление на Гърция. Така, че бъдещето на еврозоната и в частност на единната валута е по-несигурно отвсякога.

Брюксел: Италия трябва да намали дълга си, защото заплашва цялата Еврозона

Брюксел: Италия трябва да намали дълга си, защото заплашва цялата Еврозона

Политиката на Рим има значително въздействие върху останалите държави