Новото правителство на Италия трябва да се стреми да намали тежкия държавен дълг, препоръча Европейската комисия и предупреди, че финансовата нестабилност в Рим може да се пренесе из цялата еврозона, пише Reuters.

"Като се има предвид системната й важност, Италия е източник на потенциално значителни въздействия към останалата част от еврозоната", заяви Комисията в годишния си набор от препоръки за икономическата политика на Италия и останалите държави-членки на ЕС.

Преговорите в Рим за ново правителство, включващо антисистемни партии, евроскептици и популисти, притесняват Брюксел и останалата част на ЕС. Цяла Европа е разтревожена от бъдещата политика на третата най-голяма икономика в еврозоната и въздействието, което може да окаже върху валутния съюз.

В доклада се изтъкват вече споменавани опасения за състоянието на италианската икономика, въпреки че ЕК засега не смята да започва наказателни процедури заради големите дългове на Италия в публичния сектор.

Комисарят, отговарящ за еврото, Валдис Домбровскис препоръча на страната да продължи да намалява дълга си. Той препоръча намаляване на структурния бюджетен дефицит през следващата година с 0.6 процентни пункта - план за икономии, който едва ли ще бъде възприет от новите управляващи в Рим.

Лигата и Движение 5 звезди получиха сериозна подкрепа на изборите най-вече заради обещанията да харчат повече и да намалят данъците.

Еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси също изтъкна, че е важно Италия, като държава основателка на ЕС, да има надеждна политика по отношение на дълга.

Евродепутати призоваха Комисията да се противопостави на популистко обединение, което се очертава да дойде на власт в Рим, и да не му позволява да наруши европейските фискални правила.

Лигата и Петте звезди планират "открита атака срещу ... системата на ЕС за икономическо управление. Комисията трябва да намери надежден отговор", заяви евродепутатът Маркус Фербер, чиито възгледи отразяват яростните настроения в Берлин спрямо финансовите проблеми на средиземноморските държави от еврозоната.

Брюксел предупреждава, че "рисковете за средносрочната устойчивост остават високи, тъй като структурният първичен излишък е недостатъчен, за да доведе до бързо намаляване на публичния дълг".

"Дългосрочната фискална устойчивост също отслабва поради неотдавнашните политически мерки и неблагоприятните демографски тенденции", добавят от ЕК, отбелязвайки, че всяка промяна на пенсионната система ще доведе до увеличаване на дълга.

Предстоящото затягане на разхлабената парична политика на Европейската централна банка може да има висока цена за Рим. "Ако сегашната позиция спрямо паричната политика бъде обърната, може да възникнат рискове", коментират европейските експерти.

"Италия е основен източник на търговски и финансови въздействия. Освен това италианската икономика поддържа силни финансови връзки с други държави от еврозоната. По-специално, френските банки остават начело", изтъкват от ЕК.