Докато по-голямата част от еврозоната расте стабилно, третата най-голяма икономика остава източник на главоболия. Италия е наричана от много анализатори най-голямата заплаха за стабилността на икономиката на еврозоната - дори и след по-добрите от очакваните данни за брутния вътрешен продукт, пише CNBC.

"Ръстът на икономиката на Италия на годишна база е само на половина от средното в еврозоната", посочва Марко Вагнер, икономист в немската Commerzbank.

Прогнозите на Европейската комисия предричат 0.9% ръст на БВП на страната и 1.1% през 2018 г. В същото време икономиката на еврозоната се разширява с 2.1%.

Все пак данните от Италия изненадаха позитивно анализаторите - безработицата е намаляла с 0.7% за първото полугодие, младежката безработица се е свила с цели 35%, а индексът на сектора "Услуги" е на най-високото си ниво от десетилетие. Три от проблемните банки в страната пък бяха спасени, намалявайки притесненията от криза в сектора.

"Очаква се възстановяването да продължи, но рисковете са значителни", смятат от Международния валутен фонд.

Основен проблем пред Италия е политическата нестабилност, която може да доведе до сериозно забавяне на усилията за реформи. Високото ниво на необслужвани кредити в италианските банки също тревожи икономистите.

По данни на МВФ те са били 356 милиарда евро в края на юни миналата година, достигайки общо 18% от всички заеми и 20% от брутния вътрешен продукт на Италия. Стойността им е толкова голяма, че отговаря за общо една трета от всички необслужвани кредити в цялата еврозона.

Високите нива на лоши кредити ограничават и възможността на банките да заемат средства от по-продуктивните части на икономиката.

Публичният дълг на Италия пък достига 133% от БВП през тази година и се очаква да намалее до 131.6% през 2018 г., според прогноза на МВФ. И ако страната не положи усилия да реши този проблем, той може да стане още по-тежък, когато Европейската централна банка започне да повишава лихвите.

Предизвикателство може да се окаже и повишеното доверие на италианците в евроскептичните партии. Според последни данни формациите, които се отнасят негативно към ЕС, печелят повече от половината гласове.