Европейският съюз отчита растящ търговски излишък със себе си - статистическо несъответствие, което може да дава знак за измама с ДДС от над €60 милиарда на година, гласи изследване на два водещи германски института, цитирани от Bloomberg.

Износът от страна от ЕС към друга държава членка е изключен от ДДС. Но ако компаниите неточно са декларирали трансакциите и те всъщност са направени на вътрешния пазар, те не са отчитат като внос от партньорската страна, като в същото време не се и облагат, гласи изследването на IfW Institute и Ifo.

Търговският баланс на Европейския съюз с Европейския съюз трябва да е нула, ако всички трансакции са отчетени правилно, а евентуални непреднамерени грешки не могат да обяснят огромната разлика."Твърде вероятно е данъчни измами да са основната причина за излишъка и това струва на данъкоплатците милиарди всяка година", пишат авторите.

Изследването показва, че ситуацията далеч не е нова, а е факт още от 1993 г. След разширението на блока от 2004 г. излишъкът расте. Само през миналата година той е бил €307 милиарда, което означава, че страните от ЕС са лишени от данък в размер на €64 милиарда.Разликите се виждат най-вече при съседни държави и страни с различни ставки на ДДС.

Общо, държавите от ЕС прибират над €1 трилион, или 7% от БВП на съюза, от ДДС.